Tag: poesia macedone contemporanea

Stefan Markovski, La morte non ha nulla di sublime… (trad. di E. Mirazchiyska)

Стефан Марковски/Stefan Markovski   Смртта не е возвишена, историјата не е мудра Смртта не е возвишена, историјата не е мудра рече часовничарот пред порти од дуќанот треперот на гитарските жици откај плоштадот ламтеж е по проѕирна слобода која за мајсторот може да ја опише… Continue Reading “Stefan Markovski, La morte non ha nulla di sublime… (trad. di E. Mirazchiyska)”

Poesie di Mitko Gogov (trad. di E. Mirazchiyska e S.M. Bonin)

  ЛЕДЕНА ВОДА Во просторите на интергалактическото доба, каде леталата на бестелесните суштества се разминуваат, течат водопади со пратечноста на хибернираните ребуси. Комуникациja на вселенската прашина со брановете на временските интеграли. Паравмрежување на индиго светлини со спектралната Вистина. Пулсирање на сигнали кои го покажуват… Continue Reading “Poesie di Mitko Gogov (trad. di E. Mirazchiyska e S.M. Bonin)”

Poesie di S.G. Dimoski (trad. di Emilia Mirazchiyska)

  Секојдневна песна животот не е само курва туку и ти око мое и ти! тревата наврапито што расте и уште побрзо што венее не е само ненадеен здив туку и ти срце мое и ти. каменот не е само обескрилена птица водата не… Continue Reading “Poesie di S.G. Dimoski (trad. di Emilia Mirazchiyska)”

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo:
%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo:
%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: